Erasmus+ w SP1
W dniach 5-9 listopada 2018 r. w
Szkole Podstawowej nr 1 w Grajewie odbyły się pierwsze działania związane z
uczeniem się /nauczaniem /szkoleniami i pierwsze międzynarodowe spotkanie
nauczycieli w związku z realizacją projektu „Food for Thought - A Cultural
Recipe of European Traditions and Customs” 2018-2020. Brali w nim udział uczniowie z Grecji, Rumunii i Polski
oraz nauczyciele z Grecji, Rumunii, Chorwacji, Litwy, Włoch i Polski.
Pierwszego dnia odbyła się
uroczystość powitalna w szkole, podczas której wystąpił Zespół Pieśni i Tańca
„Grajewianie”. Później goście zwiedzali szkołę, brali udział w zajęciach
tanecznych, podczas których nauczyli się kroków poloneza. Następnie zwiedzili
Grajewską Izbę Historyczną, gdzie poznali kawałek historii miasta Grajewo oraz
Muzeum Mleka.
Drugiego dnia uczniowie z
nauczycielami brali udział w warsztatach kulinarnych, na których nauczyli się
jak przygotować typowe dla naszego kraju sałatki z warzyw i owoców. Obejrzeli
prezentację na temat bigosu, poznali jego składniki i spróbowali tradycyjnego
polskiego bigosu. Kolejnym punktem było wypiekanie typowo polskich ciastek
przez uczniów i nauczycieli. Po warsztatach kulinarnych zespół Erasmus+ udał
się do Tykocina, aby zwiedzić zamek, a następnie do Białegostoku do Pałacu
Branickich.
Trzeciego dnia odbyły się
warsztaty pt.: „Sztuka nakrywania do stołu”, podczas których uczniowie nauczyli
się jak układać zastawę, sztućce, składać serwetki i dekorować stół. Na koniec
warsztatów uczniowie zdobili talerze według własnego uznania. Następnie
uczestnicy wykonywali kanapki, które zostały skonsumowane na drugie śniadanie.
Później odbyła się praca w grupach. Zespoły przygotowały plakaty przedstawiające
tradycyjne dania krajów partnerskich. Kolejnym punktem była wycieczka do Muzeum
Historycznego i Muzeum Wojska w Białymstoku.
Czwartego dnia uczestnicy
przygotowali i piekli pizzę oraz robili koktajle owocowe. Poczym odbyły się
prezentacje na temat polskich tradycji, tradycyjnych polskich dań, zdrowego
odżywiania się, wyjaśniono gościom dlaczego w piątek nie je się mięsa w Polsce.
Później wszyscy udali się do Wigier, aby zwiedzić klasztor kamedułów, a
następnie do Aquaparku w Suwałkach.
Piątego dnia odbyły się
eksperymenty naukowe mające na celu wykrycie pewnych substancji, które znajdują
się w naszym pożywieniu. Uczniowie przeprowadzali badania i wypełniali karty
pracy. Następnie przygotowali pyszną bezmięsną sałatkę. Na koniec wszyscy
uczniowie wpisali swoje wspomnienia do pamiętnika projektowego.
W trakcie działań projektowych
uczniowie nauczyli się jak przyrządzać wybrane tradycyjne polskie dania,
poznali tradycje i zwyczaje panujące w Polsce, zwiedzili kilka ciekawych
miejsc, które przybliżyły im naszą historię i tradycje. Natomiast nauczyciele
ustalili termin następnego spotkania projektowego, terminy wykonania kolejnych
zadań projektowych oraz podzielili się obowiązkami.
Działania projektowe wsparła
firma Mlekpol oferując nam swoje produkty, które bardzo smakowały gościom z
zagranicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz